diumenge, 17 d’octubre del 2010

ENTREVISTA A L'ARQUEÒLEG ALBERT MARTÍN

Entrevista per a "La Clau". 
El Maresme, persona a persona: Albert Martín, arqueòleg municipal de Cabrera de Mar (a la foto, el segon començant per l'esquerra).


“Per protegir Burriac, segurament s’hi
hauran d’instal·lar càmeres de vigilància”

El programa de TV3 Sota terra dedicat a Cabrera de Mar que va emetre’s a final de juny i on s’estudiava si va ser una gran ciutat romana durant el segle II aC, va posar sobre la taula la importància patrimonial del municipi. Precisament, d’aquest llegat iber i romà, parlem amb l’arqueòleg municipal, Albert Martín. Llicenciat el 1986 en prehistòria i història antiga per la Universitat de Barcelona, va dedicar-se a l’arqueologia professional fins al 1990, quan en haver-se especialitzat en arqueologia subaquàtica va accedir al Servei d’Arqueologia de la Generalitat per  posar en funcionament el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, on va estar fins al 1994. Fins al 2001 va tornar a l’arqueologia professional i des d’aleshores és l’arqueòleg municipal de Cabrera.

Quina és la tasca d’arqueòleg municipal

Gestionar tots els temes relacionats amb el patrimoni arqueològic i el patrimoni arquitectònic del municipi, així com també dirigir les intervencions arqueològiques que es puguin portar a terme en parcel·les de titularitat municipal o gestionades directament per l’ Ajuntament.

Quins espais són visitables actualment a Cabrera?

Ara per ara, es pot visitar el clos arqueològic de can Modolell i també es pot veure el clos de can Benet (des de l’exterior) i es pot accedir lliurement al castell de Burriac i al poblat ibèric de Burriac (tot i que en aquest últim cas les restes arqueològiques no són gaire visibles).

S’estan excavant alguns jaciments? Quins?

Les excavacions s’estan centrant en el sector de can Rodon de l’Hort, ja que és el que presenta major problemàtica urbanística. Però també es fan tasques de manteniment i petites intervencions puntuals a ca l’Arnau.

Quin és el gran valor arqueològic del món iber a Cabrera?

Sens dubte la presència del poblat ibèric de Burriac, ja que en extensió és possiblement el més gran de Catalunya.

I pel que fa a l’epòca del romans?

El nucli d’ocupació d’època romana republicana que hi ha al centre del poble, el qual ara creiem que s’ha d’anomenar ILTURO. És un dels rars exemples d’urbanisme d’aquesta època  a la península ibèrica.

Els jaciments que estan a l’aire lliure, com el castell de Burriac, pateixen molt el vandalisme. Què es pot fer per evitar-ho?

Sí, últimament s’han hagut de fer intervencions de conservació i manteniment que són conseqüència d’aquesta problemàtica. Segurament s’hauran d’instal·lar càmeres de vigilància que permetin identificar als infractors.

Es pot dir que el patrimoni local del municipi està preservat?

Sí, les eines de gestió administrativa que tenim funcionen bastant bé com a mesura de protecció, però també s’ha de dir que no ens permeten tasques més ambicioses, que permetrien adequar més jaciments per a la seva visita pública.

Què caldria fer, doncs, per avançar en el desenvolupament patrimonial de Cabrera?

És bàsicament un problema de finançament. També cal esperar a què les parcel·les on es situen els jaciments passin a  titularitat pública i també que tinguin la figura de protecció adient, que en molts casos es tractaria d’una declaració de BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional). En aquest últim aspecte s’està treballant hores d’ara.

Les persones del poble entenen el valor del patrimoni local o encara és necessària molta pedagogia?

La pedagogia sempre es necessària i, el fet que elements importants del nostre patrimoni no siguin visitables no ajuda gaire, però s’ha de tenir en compte que en temes d’arqueologia els processos són de vegades una mica lents. És molt difícil canviar una sensació d’indiferència vers el patrimoni arqueològic en una apreciació com a vàlua i com a tret distintiu.

L’arqueologia hauria d’entrar també a les escoles?

Sempre tenint en compte que l’exercici de l’arqueologia és una tasca reservada als professionals que s’hi dediquen. És molt bo que els nens coneguin com es fa aquesta feina i que és el que pot aportar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada