dijous, 29 de març del 2012

EL CRIT I LA PARAULA ENTRE NOSALTRES

Valeria-Pujol

Hi ha un eix que travessa tota la trajectòria de Valerià Pujol (Premià de Dalt, 1952-1992): el compromís de l’intel·lectual amb el món en el qual viu i amb la seva obra literària. Pujol sintetitza com ningú l’escriptor rigorós, al marge de qualsevol tendència de mercat, que sap que cada llibre nou és un graó en la seva evolució personal; però també la consciència cívica i política com a brúixola permanent. 

En el nord que va guiar la seva vida hi ha el sindicalisme, en defensa dels drets laborals i els de l’escriptor, quan no estaven ni reconeguts. Va ser, a més, un membre històric dels primers temps de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya (CONC), que té els seus orígens a les trobades clandestines que es feien a casa seva, a Premià de Dalt; moments perillosos de multicopista al celler i Guàrdia Civil.

 Hi ha el Valerià Pujol polític, l’intel·lectual que no vol viure amagat a la torre d’ivori, que combat des de la trinxera local, conscient que la lluita abasta un radi d’acció més gran. Ell és el personatge cívic que defensa, des de la cultura o la política, la identitat del seu Maresme on neix i viu. Si hi ha algú que creu i projecta el territori des del primer moment en què es comença a desplegar l’autogovern per tot el país, és ell. 

Membre de la Comissió Política Nacional (CPN) d’Iniciativa per Catalunya (IC), participa amb empenta i tenacitat en l’arrencada d’aquesta formació política per la qual va ser candidat al Senat i regidor a l’Ajuntament de Premià de Dalt. És el Valerià que viu amb intensitat el trajecte de la clandestinitat cap a la represa de la democràcia. 

Hi ha també el Valerià Pujol professor i mestre, el que transmet el coneixement literari des de les aules, el que provoca la necessitat d’escriure, de trencar les barreres de repressió i accedir a un coneixement vetat i silenciat durant anys. Al que va ser la seva feina quotidiana a l‘Institut Jaume Almera de Vilassar de Dalt, cal afegir-hi l’activista cultural i literari, creant el Grup de la Font del Cargol, promotor incansable d’incomptables propostes culturals, editor de llibres, organitzador de lectures de poesia… 

En tots els seus camps de batalla, en Valerià va ser per damunt de tot un gran seductor capaç de convèncer i arrossegar-te cap al nord ideològic que un món millor és possible si un s’ho creu i s’hi encamina. 

Per tot això i molt més que molts d’altres podrien afegir-hi, encara queda en els que el vam conèixer i seguir una part del seu mestratge i convicció. Ens ha deixat el seu clam, que encara perviu implícit en el crit i la paraula que dona títol al seu primer llibre de poemes, publicat el 1973. 

Albert Calls. 

FOTO: De vacances (1984).

dimarts, 20 de març del 2012

NÚRIA PERA (CiU) I CARLES MUNNÉ (GxC) A '10 PREGUNTES'

ENTREVISTA A NÚRIA PERA (CiU)

El programa '10 preguntes' de Ràdio Cabrera de Mar (107.1 FM), emetrà aquest dissabte  24 de març, a les 12h del migdia, una entrevista enregistrada a la regidora d'Urbanisme i Sostenibilitat de Cabrera, Núria Pera (CiU).

L'entrevista es tornarà a emetre dilluns 26 de març a les 9h del matí.

 
ENTREVISTA A CARLES MUNNÉ (GxC) 

Com a darrera entrevista del cicle als 11 regidors i regidores electes en les passades eleccions municipals, '10 preguntes' emetrà el dia 31 de març, a les 12 del midgia, la conversa enregistrada amb Carles Munné, de Gent per Cabrera (GxC)

Es tornarà a emetre dilluns 2 d'abril, a les 9 del matí.


- Com sempre, amb posterioritat a l'emissió es podrà despenjar de la web de l'emissora municipal: www.audiovisualcabrera.net

- Un cop emesa aquesta entrevista, '10 preguntes' descansarà els mesos d'abril i maig per replantejar l'estructura del programa i preparar nous formats.

dimarts, 13 de març del 2012

JORDI ALCOVER I SÍLVIA NARANJO, EXPERTS EN VI, A '10 PREGUNTES'

El programa '10 preguntes' de Ràdio Cabrera de Mar (107.1 FM), emet aquest dissabte  17 de març, a les 12h del midgia, l'entrevista enregistrada a Jordi Alcover i Sílvia Naranjo, autors de la prestigiosa Guia de vins de Catalunya, durant la presentació de les setenes Jornades Gastronòmiques del Vi DO Alella, que va fer-se a Vilanova del Vallès el passat 1 de març. El programa imprès de les Jornades compta enguany amb un text d'aquests dos experts.

L'entrevista es tornarà a emetre el diulluns 19 de març a les 9h del matí. Com sempre, amb posterioritat a l'emissió es podrà despenjar de la web de l'emissora municipal: www.audiovisualcabrera.net. 


Entrevistes als regidors i regidores

Dins el cicle d'entrevistes als regidors i regidores del municipi, el proper 24 de març és previst emetre la darrera, a Carles Munné de Gent per Cabrera (GxC). La reemissió es farà, per tant, dilluns 26 de març.


Descans i nous formats

Un cop emesa aquesta entrevista, '10 preguntes' descansarà els mesos d'abril i maig per replantejar l'estructura del programa i preparar nous formats.

divendres, 9 de març del 2012

LA REGIDORA ANNA MALUQUER (GxC) A '10 PREGUNTES'

Seguint el cicle d'entrevistes als regidors electes en les darreres municipals, des del programa '10 preguntes' de Ràdio Cabrera de Mar (107.1 FM), hem enregistrat una conversa amb la regidora Anna Maluquer, de la formació Gent per Cabrera (GxC), llista més votada, actualment a l'oposició.

Maluquer és també autora de poesia i com a rapsoda ve impulsant en els darrers anys una intensa tasca de difusió del treball dels poetes catalans. 

L'entrevista s'emetrà demà dissabte 10 de març, a les 12h del migdia. Es repetirà dilluns 12 a les 9h del matí.

En les properes setmanes conclourà el cicle d'entrevistes als 11 regidors i regidores electes, amb enregistraments a Núria Pera (CiU) i Carles Munné (GxC). Les entrevistes van començar amb Yolanda Laspalas (PP), la llista menys votada i es tancaran, aquest cop, amb Carle Munné (GxC), de la llista més votada.

Com sempre, amb posterioritat a l'emissió es podrà despenjar de la web de l'emissora municipal: www.audiovisualcabrera.net.

divendres, 2 de març del 2012

'10 PREGUNTES' ENTREVISTA A ANDREU FRANCISCO

El programa '10 preguntes' de Ràdio Cabrera de Mar (107.1 FM), va enregistrar una entrevista al president del Consorci DO Alella i alcalde alellenc, Andreu Francisco, durant la presentació de les setenes Jornades Gastronòmiques del Vi DO Alella, que va fer-se a Vilanova del Vallès el passat 1 de març.

En l'entrevista, Francisco fa balanç de la tasca del Consorci i dels projectes de futur d'aquest ens vinculat al teixit socioeconòmic comarcal.

L'entrevista s'emetrà demà dissabte 3 de març, a les 12h del migdia. Es repetirà dilluns 5 a les 9h del matí.

Com sempre, amb posterioritat a l'emissió es podrà despenjar de la web de l'emissora municipal: www.audiovisualcabrera.net.